Over Bonborange

Bonborange is een duurzame start-up, ontstaan uit een succesvol studieproject

Sinaasappelschil krul

In het derde jaar van onze opleiding Food, Commerce & Technology (hogeschool Inholland Delft) hadden wij tijdens het project “culinaire productontwikkeling” de opdracht gekregen om zelf een product te ontwikkelen. Tijdens het project is er ingespeeld op het thema duurzaamheid, waarbij gekeken is naar “bruikbare” reststromen.

Al snel waren sinaasappelschillen gekozen als geschikt onderwerp, omdat deze op grote schaal verwerkt worden. Daarnaast waren wij erg benieuwd wat er met de sinaasappelschillen uit de persautomaten van de supermarkt/horeca gebeurde. Wat kon je allemaal doen met een sinaasappelschil? Bovendien was hier nog geen duurzame oplossing voor bedacht in de vorm van een voedingsmiddel.

Met sinaasappelschillen in het achterhoofd werden de boeken opengeslagen. Veel informatie kwam naar boven over de nuttige stoffen die een sinaasappelschil bevat. Met de bruikbare literatuur zijn vervolgens experimenten opgesteld. Na vele uren in het foodlab te hebben geëxperimenteerd was de duurzame bonbon “Bonborange” ontstaan.

Een onderdeel van de minor van deze opleiding is ‘Jong Ondernemen’. Hier is de omslag gemaakt van product naar een bedrijf. Het bedrijfsplan, productieplan, financieel plan en de kwaliteitswaarborging werd opgezet. Niet veel later volgde de eerste website, social media kanalen en de werving van aandeelhouders.
Tijdens dit traject is Bonborange vaker gepitcht aan een vakkundige jury. Bonborange stond op het podium van de regionale pitch battles en is tot de halve finale van “the best student company of the year 2020” van Jong Ondernemen gekomen.

 

De missie van Bonborange is als volgt: “Wij dragen bij aan een circulaire wereld door reststromen op te vangen en als nieuw, lekker en duurzaam product op de markt te zetten. Wij laten duurzaamheid en genieten samenkomen.”

Duurzaamheid staat centraal bij Bonborange. Zo zijn wij in contact gekomen met meerdere bedrijven. Op de aftrap van het Bioboost platform hebben wij een pitch gegeven over onze visie en het bedrijf. Bonborange is nu ook te vinden op het Bioboost platform.

Bij de productie van onze bonbons blijft een sinaasappelpulp als reststroom over. In samenwerking met het kenniscentrum van papier en karton hebben wij testen gedaan om van dit pulp een nieuw product te maken: pulppapier. Momenteel wordt nog onderzocht hoe dit in de markt gezet kan worden.

Bio-boost platform

Bonborange was ook een van de kandidaten tijdens de Wij Inholland Award 2020.
Na meerdere rondes is Bonborange terechtgekomen in de finale. Bij de live jaaropening van Inholland werd massaal gestemd en heeft Bonborange de Wij Inholland Award 2020 en een check ter waarde van 2000 euro in de wacht gesleept.

Wij Inholland Award '20

Na een jaar aan het bedrijf gewerkt te hebben is Bonborange officieel geworden en sinds oktober 2020 ingeschreven als VOF bij de KvK. 

Naast de productie van de bonbons, zijn andere producten op de markt gezet om de smaakcombinatie van sinaasappel en chocolade te stimuleren. Met deze andere producten wordt ingespeeld op speciale dagen, zoals sinterklaas en kerst.