Bonborange is een duurzame start-up, ontstaan uit een succesvol studieproject

Culinaire productontwikkeling

In het derde jaar (februari 2019) van onze HBO opleiding Food, Commerce & Technology (hogeschool Inholland Delft) hadden wij tijdens het project “culinaire productontwikkeling” de opdracht gekregen om zelf een product te ontwikkelen. Tijdens het project is er ingespeeld op het thema duurzaamheid, waarbij gekeken is naar “bruikbare” reststromen.

Al snel waren sinaasappelschillen gekozen als geschikt onderwerp, omdat deze op grote schaal verwerkt worden. Daarnaast waren wij erg benieuwd wat er met de sinaasappelschillen uit de persautomaten van de supermarkt/horeca gebeurde. Wat kon je allemaal doen met een sinaasappelschil? Bovendien was hier nog geen duurzame oplossing voor bedacht, in de vorm van een voedingsmiddel.

Met sinaasappelschillen in het achterhoofd werden de boeken opengeslagen. Veel informatie kwam naar boven over de nuttige stoffen die een sinaasappelschil bevat. Met de bruikbare literatuur zijn vervolgens experimenten opgesteld. Na vele uren te hebben geëxperimenteerd was de duurzame bonbon “Bonborange” ontstaan.

Hieronder is het eerste ontwerp van de bonbon zichtbaar, geproduceerd tijdens het project “culinaire productontwikkeling”:

Jong Ondernemen

Een onderdeel van de minor van deze opleiding is ‘Jong Ondernemen’. Hier is de vertaalslag gemaakt van product naar een bedrijf. Het bedrijfsplan, productieplan, financieel plan en de kwaliteitswaarborging werd opgezet. Niet veel later volgde de eerste website, social media kanalen en de werving van aandeelhouders.
Tijdens dit traject is Bonborange vaker gepitcht aan een vakkundige jury. Bonborange stond op het podium van de regionale pitch battles en is tot de halve finale van “Best student company of the year 2020” van Jong Ondernemen gekomen.

Winnaar Wij Inholland Award

Bonborange was één van de kandidaten van de Wij Inholland Award 2020.
Na meerdere pitch rondes is Bonborange terechtgekomen in de finale. Bij de live jaaropening van Inholland werd massaal gestemd en heeft Bonborange de Wij Inholland Award 2020 en een cheque ter waarde van €2.000 gewonnen!

Wij Inholland Award '20

Zelfstandige onderneming

Na het winnen van de Wij Inholland Award 2020 is Bonborange verder gegaan als zelfstandige startup. Sinds 2023 heeft Bonborange in samenwerking met Lindy’s patisserie de bonbon verder ontwikkeld tot een nieuw design.  

 

Het team